Новини

Чарлз Трети положи клетва като крал

Чарлз Трети положи клетва като крал. Това се случи в Уестминстърското абатство.

„Винаги, според предназначението на тази церемония за възкачване на трона, ще поддържам и изпълнявам, доколкото мога и според закона, всичко, което обещах”, закле се той.

„Скъпи почитаеми, ние сме се събрали, за да се поклоним и да възхвалим Всемогъщия Бог, да отпразнуваме живота на нашите народи, да се помолим за Чарлз, нашия крал, да признаем и да благодарим за живота му в служба на тази нация, на кралствата и на Британската общност и да станем свидетели с радост на неговото помазване и коронясване, на това, че е отделен и посветен в служба на своя народ, каза архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Неговото встъпление беше последвано от изпълнение на „Kyrie eleison”

за първи път музикално произведение на уелски език се изпълнява на коронация. Застанал до 700-годишния стол за коронация, Чарлз се обърна с лице към четирите страни на абатството, за да бъде провъзгласен за „несъмнен крал” пред паството.

Чарлз положи коронационната клетва – законово изискване, тъй като законът, приет през 1689 г., задължава крал Уилям и кралица Мери да обещаят да поддържат протестантската вяра.

„Аз, Чарлз, тържествено и искрено в присъствието на Бога изповядвам, свидетелствам и заявявам, че съм верен протестант и че според истинското намерение на постановленията, които осигуряват протестантското наследяване на престола, ще подкрепям и поддържам споменатите постановления в рамките на силите си според закона”, каза той.

„Винаги, според предназначението на тази церемония за възкачване на трона, ще поддържам и изпълнявам, доколкото мога и според закона, всичко, което обещах”, закле се Чарлз III. 

Усмихнатият крал Чарлз III и кралицата Камила

пристигнаха в Уестминстърското абатство за историческата първа коронация от 70 години.

Изпълнява се националният химн и тълпите викат „Боже, пази краля“, докато той започва своето пътуване от 1,3 мили до абатството в щатския автобус Diamond Jubilee през улици,  изпълнени с 2 милиона души и 7 000 британски войници. 100 милиона души гледат телевизия по целия свят.

Когато пристигна за двучасовата служба, камбаните започнаха да звънят, докато гостите стояха под дъжда, приветствайки пристигането на краля и съпругата му. 

Кралят и кралицата в абатството под звуците на тромпетисти, като всички бяха станали на крака, за да посрещнат кралската двойка. 

Кейт Мидълтън и принц Уилям събраха всички погледи при появата си в Уестминстърското абатство за коронацията на крал Чарлз III

Принцът и принцесата на Уелс се появиха в приповдигнато настроение, когато пристигнаха в Уестминстърското абатство тази сутрин – придружени от двете им най-малки деца, принцеса Шарлот и принц Луи .

Кралската двойка поведе децата в абатството, за да отбележи историческото събитие, докато големият им брат пристигна отделно.

Заедно с други членове на кралското семейство, бъдещият крал и кралица излязоха, за да станат свидетели на коронясването на крал Чарлз III и Камила, кралицата-консорт.

Междувременно Кейт бе заложила на прекрасен син тоалет. Синьо и червено са типичните кралски цветове и тук принцесата на Уелс е спазила дрескода.