Съзнание

Чавушоглу: Европа се търкаля към пропастта. ЕС върви към своя край

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви днес в Одрин, че ЕС се разпада и че няма никакво съмнение в това, а няма и полза от страховете. „Ситуацията, в която изпадна Европа, действително ни дава основание за загриженост. Постепенно тя се търкаля към пропастта и се връща назад към времето отпреди Втората световна война. Европейският съюз се разпада и върви стремително към своя край“, заяви Чавушоглу пред съпартийците си в Одрин по повод последните събития, довели до дипломатическа криза и политически санкции спрямо Холандия.

„В процеса на очевидния разпад обаче отделни страни взаимно се подкрепят. Защо казват не, кой казва не на Турция и какъв е проблемът му, защо вземат страна по отношение на референдума ни, това ще разкажем в детайли. Ние никога не сме изразявали позиция за избори в европейските държави, те защо си позволяват сега да показват пристрастия? Те виждат пътя, по който Турция ще поеме при въвеждането на новата система на управление. Те се стъписват и пред големите проекти, които изграждаме. Ние сме наясно, че в момента Европа е болна“, посочи външният министър.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Той изрази недоумение от факта, че Холандия отмени визитата му, припомни посещението си от миналата година и запита защо именно сега не бе допуснат там. Според него през последните 5-7 години се отбелязва най-чувствителното пропадане на Европа, в която центристките партии се приближават до расистките. А това се дължи на стремежа им да си върнат изгубените гласове, а тези нагласи в момента са особено ярки в предизборната им ситуация.

Чавушоглу посочи, че след инцидента с турската министърка в Ротердам редица чуждестранни политици се обаждали по телефона с признанието, че се срамуват, но после публично декларирали подкрепата си за Холандия. „Знаете ли защо? От страх. Страхът от Турция ги кара да ни игнорират, страхът от разпада на ЕС ги прави солидарни. И аз имам какво да им кажа – няма полза от страха, но тогава защо изобщо бе създаден ЕС? Уж за обединение в един съюз, уж за общи икономически интереси. Сега обаче всичко това си отива. Аллах да ги пази, но бъдещето на Европа никак не е оптимистично, напротив, буди тревога“, подчерта Чавушоглу.

Той заяви, че Ердоган ще бъде застраховката и гарантът на Турция при въвеждането на президентския модел на управление на държавата. По-късно той се срещна с неправителствени организации и с бизнеса в ресторант на брега на река Марица. Пред организираната от Платформа Тракия – Балкани среща той изтъкна, че ЕС буквално се забавлява с Турция, но търпението на Анкара е изчерпано, освен това и народът има съответни очаквания.

„Търпението ни не е безгранично. Ако не получим безвизовия режим, ще преосмислим споразумението за мигрантите. Защото в него условието за реадмисията на мигрантите е заложено срещу визовите облекчения за нашите граждани. До момента ние стриктно изпълняваме договореностите в това отношение. Европа да спре да се будалка с нас, защото ние ще предприемем своите стъпки“, предупреди Чавушоглу за пореден път.

Бгнес