Съзнание

Котките – пътешественици във времето

Нова разработка на учените твърди, че котките са кръстосвали световните океани и морета с викингите и други древни мореплаватели. Заключенията им са направени на базата на първото широкомащабно изследване на ДНК на древните котки, което е показало, че те са били опитомени в Близкия Изток и Египет преди повече от 15 000 години. Проучването се базира на изследване на генетичен материал от 209 котки, живели между 15 000 и 3700 години. Техните останки са открити на повече от 30 места по света, сред които Европа, Близкия Изток и Африка.

„Не знаем историята на древните котки. Не знаем техния произход, не знаем как се е появило тяхното разпространение“, твърди Ева-Мария Гейгл, генетик от френския институт „Жак Моно“. Анализирайки останки на котки от древни египетски гробници, погребални обекти в Кипър и стари викингски селища в Германия, учените са установили, че животните са преживели не една, а две вълни на експанзия в ранната си история.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

---

Анализирайки митохондриална ДНК – генетична информация, предавана само чрез майката, учените са установили, че първата такава вълна се е разпространявала с ранните земеделски общества, като котките са били използвани за лов на мишки.

„Митохондриално потекло, често срещано при мумиите на египетските котки от края на 4 в. преди Христа до 4 в. след Христа, се открива и при котки в България, Турция и Субсахарска Африка по едно и също време“, посочват още учените.

Втората „котешка вълна“ е част от покоряването на света от древните мореплаватели – земеделци, моряци и викинги, тъй като по всяка вероятност котките са били взимани на борда, за да се борят с гризачите, застрашаващи запасите от храна.