Новини

Може ли космическа сонда да лети до Слънцето?

Човечеството е изпращало совалки до Луната, червената планета Марс и дори по-далеч в звездното пространство, но можем ли да изпратим космически кораб до горящото Слънце? Отговорът е „да“ и това ще се случи съвсем скоро. През 2018 година НАСА ще изпрати космическия апарат Solar Probe Plus на 6 км до Слънцето. Сега от агенцията взимат всякакви мерки, за да го запазят от разтопяване.

НАСА планира да изстреля Solar Probe Plus на специална мисия до Слънцето. Земята се намира на около 149 милиона км от Слънцено и Solar Probe Plus трябва да достигне на разстояние от 6 милиона км от пламтящата звезда. „Това ще е първата ни мисия до Слънцето“, казва Ерик Крисчън, изследовател от Института за космически изследвания Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. „Не можем да се доберем до самата повърхност на Слънцето. Но мисията ще се доближи достатъчно, за да отговори на 3 важни въпроса“, добавя той.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

На първо място мисията ще разкрие защо повърхността на Слънцето, наречена фотосфера, не е гореща колкото атмосферата му, наречена слънчева корона. Повърхността на Слънцето е около 5500 градуса по Целзии. Но атмосферата над нея е 2 милиона градуса, твърдят от НАСА.

„Човек би си помислил, че колкото повече се отдалечаваш от източник на топлина, толкова по-студено ще стане“, каза Крисчън пред Live Science. „Но защо атмосферата е по-гореща от повърхността, е сложен пъзел.“

Ученитие искат да разберат как соларният вятър набира скорост. Слънцето издухва заредени частици във всички посоки на милиони км, но те все още не разбират как става това. Хората знаят за соларния вятър от години, откакто наблюдатели забелязаха, че опашките на кометите винаги са насочени далече от Слънцето, дори и кометата да пътува в различна посока. Това доведе до предположението, че соларният вятър идва от Слънцето, по-бързо от скоростта на кометите.

Мисията може да уточни защо Слънцето от време на време излъчва високо енергийни частици, наречени соларни енергийни частици, които са опасни за незащитени астронавти и космически кораби. Изследователи са се опитвали да разкрият тези мистерии от Земята, но „проблемът е, че ни делят 149 милиона км“, казва Крисчън. „Дистанцията прави нещата замъглени по начин, който прави трудно да се определи какво се случва на Слънцето.“

Летенето до 6 милиона км до Слънцето си има своите предизвикателства. Основното предизвикателство не е изненада – горещината. За да се справят с екстремните температури, учените от НАСА са проектирали щит от въглеродни смеси, дебел 11, 4 см, който е проектиран да устои на външните температури – 1, 370 градуса. Като допълнение, сондата ще има специални топлинни тръби, наречени термални радиатори, които ще излъчват топлина, която ще прониква в топлинния щит, за да не достигне до инструментите, които са чувствителни към топлина. Ако тези защити работят както очакваме, интсрументите в сондата ще останат на стайна температура, казва Крисчън.

Solar Probe Plus ще бъде защитен и от радиация, която може да увреди електрическите вериги на сондата, особено нейната памет. Космическият апарат ще бъде безпилотен, но ако получат достатъчно време и пари, учените от НАСА най-вероятно ще създадат и кораб, който безопасно ще може да заведе астронавт на 6 милиона км от Слънцето.

Ако всичко мине по план, Solar Probe Plus ще е човешкото изобретение, което е стигнало най-близко до Слънцето. До сега, най-близко са стигали сондите Хелиос 1 (изстреляна декември 1974 година), която стигна на 47 милиона км от Слънцето и Хелиос 2 (изстреляна април 1976), която мина Хелиос 1 с 3 милиона км. Най-скорошен беше полетът на Месинджър (изстрелян август 2004), който изследваше Меркурий, на 58 милиона км от Слънцето.

Автор: Лаура Гегъл