Новини

Бунтът на Слънцето тепърва предстои и очакванията не са добри

Какво причинява слънчевите изригвания?

Учените откриха малки магнитни дъги в долната част на короната на Слънцето. Те може би „подготвят сцената“ за големите изригвания на енергия скоро.

Подробен поглед към короната на Слънцето разкрива нова светлина върху механизмите, стоящи зад масивните изхвърляния в космоса на магнитна енергия.

Тези заредени с енергия частици могат да пробият земната атмосфера, да разрушават спътници и електронни комуникации на земята.

Учените са забелязали

малки магнитни дъги, за които се смята, че предшестват тези събития. И това предизвиква внимание.

Снимки на телескопа New Solar, показват малки магнитни дъги в долната част на короната и учените подозират, че те са свързани с началото на главното изригване.

Изображенията показват появата на малки магнитни дъги, които може би „подготвят сцената“ за по-голямото събитие.

Новите наблюдения идват от телескопа с отвор 1.6м в слънчевата обсерватория Big Bear на  Технологичния институт на Ню Джърси.

„Тези по-малки магнитни дъги изглежда предшестват изригването като се свързват помежду си. Те се разпадат и формират нови връзки в една вече напрегната магнитна среда“, казва проф. Хаймин Уанг, физик в Технологичния институт.

Но предсказанията

за предстоящият бунт не са от най-добрите. Смята се, че слънчевите изригвания се захранват от „свободна енергия“.

Енергията, която се съхранява в короната и се освобождава чрез усукването на магнитните полета.

Но дори днес слънчевите изригвания могат да повредят сателити и да причинят огромни  щети. Астронавтите не са в непосредствена опасност поради сравнително ниската орбита на пилотираните мисии.

Заредените частици

могат да представляват заплаха и за авиокомпаниите, тъй като предизвикват смущения в магнитното поле на Земята.

Геомагнитните бури сега са по-разрушителни, отколкото в миналото, поради нашата нараснала зависимост от техническите системи. Ето защо учените не са оптимисти, но пък още изледванията тепърва предстоят.

НП/2021