Новини

Бившият шеф на Роскосмос не вярва, че американците са били на Луната

Бившият ръководител на руската космическа корпорация Роскосмос Дмитрий Рогозин постави в социалната мрежа Telegram под съмнение факта, че НАСА е изпратила астронавти на Луната преди повече от половин век.

Коментарите на Дмитрий Рогозин, поставящи под въпрос кацанията на НАСА на Луната, не са подкрепени от никакви достоверни доказателства или научен консенсус, твърдят неговите критици.

Програмата Apollo на Съединените щати успешно изпраща астронавти на Луната шест пъти между 1969 и 1972 г. и доказателствата за тези мисии са широко огласени от обширна база данни и документация.

Но… с големи въпросителни от различни авторитетни издания и бивши астронавти.

Научният напредък зависи от стриктно тестване

и валидиране на хипотези и всички твърдения, които противоречат на установените научни доказателства е добре да бъдат щателно проучени и оценени, преди да бъдат приети.

И точно заради това твърдение чуваме все по-често коментари на руски, американски и други автори против тезата за кацане на Луната.

В същото време Дмитрий Рогозин

бил изключително „смутен от факта, че съветските космонавти, завърнали се от многодневни експедиции, едва стоят на краката си и се възстановяват дълго след такива полети, а американците изпълзяват от лунните си кораби като краставици от градина”.

Може би бившият ръководител на Роскосмос не е наясно, че симулаторите не се побират в „Союз“, но пасват перфектно на „Аполо“.

„Само по силата на своя характер се опитах да стигна до дъното на подробностите и да установя, поне за себе си, истинското състояние на нещата по въпроса за изследването на Луната от нашите конкуренти“, пише Рогозин.

Напълно възможно е следващият въпрос,

който да интересува подробно бившия шеф на Роскосмос, да е:

Каква е реалната форма на Земята и прилича ли тя повече на диск, отколкото на топка – защото и тук според за мнозина все още няма пълна яснота.