26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Птица на 90 млн. години предсказва бъдещето на планетата

Екип от учени от Университета на Рочестър са открили нов вид птица на приблизително 90 милиона години. Това е една от най-старите птици, откривани някога. Тя е наречена Tingmiatornis Arctica и наподобява кръстоска между голяма чайка и корморан с размах на крилата над 1 метър.

Заедно с други фосили от предишни експедиции, новата птица дава по-ясна картина за екосистемата, която е съществувала преди около 93.9 до 89.8 милиона години в канадска Арктика. Тя представя допълнителни доказателства за глобалното затопляне, което се е случило през този период.

Така учените се надяват да предскажат и бъдещето на изменението на климата в наши дни.Изграждането на исторически архиви помага на изследователите да определят как различните видове и екосистеми са засегнати от изменението на климата. Така те ще могат да определят какво можем да очакваме в бъдеще.

Името на рода Tingmiatornis се превежда като „тези, които летят“ от думата „Tingmiat“ на езика инуктитут, който се говори в централна и източна канадска Арктика.

Разглеждайки изкопаеми и седиментни записи, екипът установил, че Tingmiatornis Arctica е живяла във вулканична среда. Това е различна гледна точка към температурите на Арктика.

CNBC