Новини

Цвеклото – храната на древните цивилизации

Историята говори, че цвеклото е намерило място сред едно от древните чудеса на света, а именно Висящите градини на Семирамида. Това едва ли е случайно, защото този сладък зеленчук е заряд от витамини и полезните му свойства са били познати още на древните народи. Яденето на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро здраве и положително настроение.

Цвеклото е лек за редица болести. То е било признато още от Хипократ, който го е включвал в своите рецепти. Едно от най-важните му качества е, че бори ракови заболявания. При изследвания е доказано, че пиенето на сок от цвекло в продължение на 4-6 седмици стабилизира състоянието на организма. Цвеклото съдържа много вещества, които подпомагат изхвърлянето на токсините, подобряват функцията на черния дроб и пречистването на кръвта, затова е и много подходяща храна по време на лъчетерапия и затлъстяване.

Прожекция и среща във Варна, ФКЦ
7 ноември 2024 от 19:00 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО:
Можем ли да излъжем матрицата?

Филм на Стойчо Керев

Купете билети

Въпреки че това е най-сладкия зеленчук, той е подходящ за диабетици, а хлорофилът, който съдържа, помага на страдащите от анемия, особено в комбинация със сок от ряпа и моркови.

Една от най-важните съставки на червеното цвекло са цветните пигменти, които имат антиоксидантни свойства. За стимулиране на имунната система цвеклото може да се пие в комбинация с имуностимулатори и антиоксиданти като женшен. Комбинацията от цвекло и мед пък е лекарство за страдащите от високо кръвно.

Въпреки всички положителни качества, сокът от червено цвекло не бива да се приема повече от 4-6 седмици. След този период е необходима почивка, тъй като непрекъснатото пиене на сок от цвекло има разхлабващо действие.