България

България е свободна, но остава сама и излъгана от великите сили

България чества днес Освобождението си от турско робство

Трети март е денят на подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г. От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя.

В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост. От руска страна договорът е подписан от граф Н. Игнатиев.

По силата на Санстефанския договор България се превръща в най-голямата държава на Балканите.

Границите на България

В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.

Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски, румънски и други войници.

Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор, като само формално до 1908 година Княжество България е трибутарно, но на практика е независимо от Портата.

Разпокъсването на България

През лятото на 1878 г. в Берлин на конгреса на Великите сили на Европа по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен и границите на България са силно редуцирани.

Няколко милиона българи остават извън независимата държава.

Това води до приемането на българската национална доктрина – обединението на разбитите български земи от Берлинският договор.

Десетилетия наред историята на страната е тясно свързана с тази доктрина. Какво е днес в душите на поколенията сънародници останали извън пределите на роданита.

НП/2023