Новини

Австрия ще забрани забулването на публични места

Австрия планира да забрани пълното забулване на лицето на публични места, обяви центристкото коалиционно правителство, което публикува пакет от по-твърди политики за интегриране на мигрантите. Тя цели да неутрализира нарастващата подкрепа за крайнодясната Партия на свободата, която е начело в проучванията на общественото мнение от месеци насам.

„Интеграцията е най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справи нашето поколение политици“, каза на пресконференция канцлерът Кристиан Керн.

„Вярваме в отворено общество, което се базира на открита комуникация. Пълното забулване на лицето на публични места противоречи на това и следователно ще бъде забранено“, се казва в текста на коалиционното споразумение.

Използваният термин означава, че забраната ще обхваща мюсюлманската бурка и никаб, които покриват цялото или по-голямата част от лицето. Не е ясно дали ще включва други немюсюлмански дрехи, скриващи лицето. Според председателя на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе обаче, макар кабинетът да е направил стъпка в правилната посока, е трябвало да забрани забулването на лицето във всички публични институции.

В програмата са включени и по-твърди мерки в сигурността и имиграционната политика, включително поставянето на електронни гривни на бивши джихадисти, завърнали се от чужбина, и разширени правомощия на полицията за видеонаблюдение. Предвижда се също кандидатите за убежище с големи шансове да получат бежански статут да преминават курсове по немски език и по професионална ориентация за по-лесно признаване на квалификацията им, както и семинари за местните ценности. Тези, които откажат, ще загубят социалните си помощи.

Австрия, в която живеят 8,7 милиона души, прие около 130 000 кандидати за убежище през последните две години. Правителството се опитва да върне в родните им страни по-голям брой мигранти, които не са получили бежански статут, като налага глоби от до 15 000 евро, ако откажат да си тръгнат.

Източник: БТА