26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

Австрия избира президент, Италия гласува на референдум

В две европейски държави днес се осъществяват ключови събития в политиката чрез народния вот. Австрия ще избере следващия си президент, а Италия е изправена пред предизвикателството на референдум.

Австрийците решават кой ще бъде президент на републиката следващите 6 години. Право на глас имат 6,4 милиона избиратели. До финала стигнаха независимия кандидат и бивш лидер на партията „Зелените“ Александер Ван дер Белен и кандидатът от дясната популистка Австрийска партия на свободата (АПС) Норберт Хофер. Последните социологически допитвания показват еднакви шансове на двамата претенденти. Не е изключено разликата между тях да бъде по-малко от един процент. В хода на предизборната кампания Хофер посмекчи популистката си риторика и заявяваше, че при победа няма да разпуска правителството, нито ще се стреми да извади Австрия от ЕС. На свой ред Ван дер Беллен обеща да намали безработицата и призова населението да се откаже от радикалните убеждения, изразявани от популистките движения.

В Италия пък близо 46 млн. граждани трябва да решат дали подкрепят или не одобрената от лявоцентристкото правителството на Матео Ренци реформа. На този референдум няма кворум, резултат ще бъде признат, независимо от равнището избирателната активност. Един от ключовите моменти на реформата е промяна в състава и функциите на парламента. Предлага се премахването на горната камара Сената в сегашния му вид, за да се облекчи законодателния процес, да се избегне дублирането при обсъждането на законопроектите и осигуряването на по-голяма политическа стабилност в Италия, където през последните 70 години бяха сменени 65 правителства.

Според Ренци това ще позволи да се икономисат средства. Мнозина в Италия са съгласни с необходимостта от такава реформа, но не и от начина, предложен от правителството на Матео Ренци. Критиците на реформата я намират за неграмотна.

По-рано Матео Ренци обяви, че ако изгуби референдума, ще подаде оставка.