26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Хипотези

Австралия отрече свободния прием на витамини. Могат ли да ни навредят?

Витамините са полезни, само когато са установени конкретни дефицити и дисбаланс в организма. Всички останали хора, които ги приемат за здраве, дават пари напразно, а ефектът може да се види само в урината им. Заключението е на доктор Майкъл Ганън, който е председател на Австралийската асоциация на медиците. Революционното твърдение обобщава, че за здравите хора няма абсолютно никаква полза да пият мултивитамини и хранителни добавки.

След като медици и изследователи осъществили многобройни проучвания, резултатът показал, че не може да се открои ясно доказателство, че приемът на витамини поддържа здравето. „Единственото, от което се нуждаете, е добър хранителен режим, а витамините, които пиете излизат бързо и отиват директно в канала“, твърди още Майкъл Ганън. В Австралия 7 от 10 души пият витамини и добавки, според официални данни. Сега обаче медицинската асоциация започва кампания, чрез която да разясни на обществото, че това е напълно безсмислено.

Фармацевтичната асоциация в Австралия твърди, че повече от половината граждани не приемат достатъчно плодове и зеленчуци, за да си набавят витамините, които те предлагат. Така спорът между медиците и фармацевтите се заостря, заради подготвяна реформа в австралийското здравеопазване. Здравните органи планират да създадат класификация на продуктите в алтернативната медицина, сред които хранителните добавки и хомеопатичните лекарства. Те ще ги подредят по научно и експериментално доказана ефикасност. Това обаче може да елиминира голяма част от пазара във фармацията.

НП/ The Guardian