Съзнание

Нападение в джамия в Канада. Загиналите са шестима души

По данни на канадската полиция шестима души са загинали, а други са били ранени при стрелбата, открита от нападател в джамия в канадския град Квебек. Говорител на правоохранителните органи поясни пред журналисти, че двама заподозрени са били арестувани след атаката, която според полицията е „терористична“. Въоръжените лица, открили огън в джамията, са били с маски и са викали „Аллах акбар“, съобщи радио Си Би Си. Това разказа очевидец, пожелал анонимност. Според него нападателите имали квебески акцент. Един от куршумите минал над главата му. Свидетелят твърди, че стрелящите били двама и с маски.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обеща, че силите за сигурност ще защитават правата на всички канадци и ще използват сила, за да задържат извършителите на този и други актове на нетърпимост. Трюдо нарече случилото се „безсмислен акт на насилие” и „мюсюлманска терористична атака”.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Полицията твърди, че е имало и трети нападател, който избягал. В сградата е имало по различни данни от 40 до 100 души, които в момента на инцидента участвали в молитва. През юни миналата година по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан пред входа на джамията бе хвърлена свинска глава. Тогава извършителите не бяха открити.

В критично състояние остават най-малко петима души. Говорител на Университетската болница в Квебек поясни, че 12 други са получили по-леки наранявания в резултат на нападението.