Новини

Асанж: Западните медии не са обективни, защото са политически ангажирани

Организация „Уикилийкс“ не вярва докрай на водещите западни медии, тъй като те са политически ангажирани. Джулиан Асанж твърди, че неговата организация „представя на широката публика информация в пълен обем и по-добре, отколкото например американския вестник „Ню Йорк таймс“.

„Вестникът щеше да подходи селективно към информацията: щеше да публикува малко от едно, малко от друго“, убеден е Асанж. Основателят на сайта добави, че недоверието му не се разпространява върху „честните и професионални служители на американския „Ню Йорк таймс“, британския „Гардиън“, френския „Монд“ и испанския „Паис“.

„Естествено, че не подстригваме всичко по един и същ начин. Но проблеми с уважаваните издания възникват“.  Това стана ясно от първия вариант на интервюто на Джулиан Асанж по телевизия „Фокс нюз“.

През юли „Уикилийкс“ публикува преписка на членове на Националния комитет на Демократическата партия, от които става ясно, че ръководството на партията активно е подкрепяло номинацията на Хилари Клинтън за кандидат-президент на партията и са търсили начин да дискредитират съперника й във вътрешно партийната надпревара Бърни Сандърс. Това е в нарушение на правилата на партията. Заради разразилия се скандал трябваше да подаде оставка шефката на комитета Деби Васерман-Шулц.

Самият Асанж се укрива в еквадорското посолство в Лондон от съдебно преследване, чиято цел е да бъде екстрадиран и съден в САЩ за разкриване на задкусилните тайни в политиката.

ТАСС/ Бгнес