Новини

Асандж е готов да отиде в САЩ, ако правата му се гарантират

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж обяви, че е готов да отиде в САЩ, за да се изправи срещу обвиненията за разпространяване на секретна информация, само ако „неговите права са гарантирани“, съобщиха от сайта. „Асанж все още се радва да дойде в САЩ, ако е сигурно, че всички негови права са гарантирани“, посочи „Уикилийкс“ на своята страница в „Туитър“.

Съобщението идва, след като отиващият си американски президент Барак Обама обяви, че опрощава по-голяма част от присъдата на източника на „Уикилийкс“ Челси Манинг, който вместо 35 години ще лежи в затвора само четири месеца. Миналата седмица Асанж заяви, че ще напусне убежището си в еквадорското посолство в Лондон, където е от 2012 г., ако САЩ се съгласят да освободят Манинг.

Вашингтон не се отказва от заплахите си да съди Асанж заради публикуваните в сайта му през 2010 г. секретни документи, макар че досега няма официално отправени обвинения. Един от адвокатите на Асанж – Мелинда Тейлър, заяви пред АФП, че все още нямат потвърждение за статуса му пред американските власти.

„Американските адвокати на Джулиан многократно питаха правосъдното министерство за изяснение по статуса на Асанж и бихме искали те да направят това като обявят приключването на разследването отказ от повдигане на обвинения“, заяви тя.

БГНЕС/ АФП