Съзнание

Арестуваха директора на вестник „Джумхуриет“ в Турция

Изпълнителният директор на опозиционния всекидневник „Джумхуриет“ в Турция Акън Аталай е бил арестуван днес. Това се е случило на летище „Ататюрк“ в Истанбул при завръщането му от Германия, съобщава Бгнес. Аталай отсъстваше от Турция, когато в последния ден на октомври полиция нахлу в редакцията и арестува 12 журналисти, 9 от които са в затвора Силиври в Истанбул. За него имаше заповед за арест и тя беше изпълнена днес пред очите на пасажерите и посрещачите на летището. Той пристигна със съпругата си Адалет, която подчерта, че твърденията за бягството му, тиражирани в проправителствените медии, са лъжа, а за арестите в редакцията са научили в Германия.

„Смятаме, че цялата операция е с цел вестникът да бъде завзет от властта и да бъде подчинен чрез попечител“, посочва още тя. На летището е бил и адвокатът на „Джумхуриет“ Бахри Белен, който заяви, че натискът и операцията върху вестника са изцяло политически.

„Доколкото успяхме да разберем, Аталай е арестуван на стълбите още при излизането си от самолета и ще бъде отведен в дирекцията на полицията. Не е ясно колко дни ще бъде оставен в ареста, възможно е да бъде задържан под стража. Това е политическа операция, не правна. Няма никакво правно основание за задържаните журналисти“, заяви Белен, цитиран от Бгнес.

Аталай е бил търсен от полицията на домашния му адрес в Истанбул, а впоследствие е издадена съдебна заповед за издирването и ареста му с мотива, че с бягството си той ще укрие доказателства. Като издател и директор на вестника, той е заподозрян в умишлено насърчаване на публикациите, които според властите са пропаганда в полза на терористичните организации на кюрдските сепаратисти от ПКК и на ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за подкрепа и съдействие на терористичните организации, без да е пряк член в тях. В деня, когато бяха арестувани 12 души от вестника, вицепремиерът Нуман Куртулмуш заяви, че операцията не е насочена срещу журналистите и авторите на статиите, а срещу издателя. Тогава той подчерта, че прокуратурата в Анкара е започнала разследване срещу издателската група.

От 31 октомври не стихват гражданските протести в цялата страна срещу натиска върху медията. Всеки ден хиляди обграждат редакцията в Истанбул, а нощните бдения продължават не спират. В момента зад решетките по затворите в Турция са 142 журналисти.

Бгнес