Новини

Антонио Таяни е новият председател на Европейския парламент

Европейският парламент избра своя нов председател. Това е италианеца Антонио Таяни, който ще наследи Мартин Шулц.

Таяни бе избран на четвърти кръг на изборите след като на първите три кръга не бе постигнато абсолютно мнозинство. На окончателното гласуване Таяни победи Джани Питела с 351 на 282 гласа.

Италианецът, роден в Рим, досега бе сред 14-те зам.-председатели на ЕП. Новият му ръководен пост е с мандат до 2019 г.

63-годишният Таяни бе половин мандат еврокомисар по транспорта, а след това и зам.-председател на ЕК и еврокомисар по индустрията за цял мандат при ЕК под ръководството на Жозе Барозу. Таяни е бил евродепутат и от 1994 до 2008 г.

Досега Таяни се е числил към три политически сили, сред които организацията на младите италиански монархисти. Той е сред основателите на Форца Италия на Силвио Берлускони. Таяни е юрист, завършил е обучение за диспечер в Италианските военновъздушни сили, бил е водещ на телевизионни предавания и специален пратеник в Ливан, СССР и Сомалия.

Той е бил е говорител на първото правителство на Берлускони. Многократно от 2002 г. насам Таяни бе преизбиран за един от десетте зам.-председатели на ЕНП.

В днешния избор Таяни бе подкрепен и чрез споразумението, обявено в началото на деня, между ЕНП и АЛДЕ. С избора на Таяни от днес трите основни институции на ЕС – ЕП, Европейският съвет и Европейската комисия, са под ръководството на ЕНП.

БТА