Новини

И Меркел поиска забрана на бурките

Ангела Меркел се обяви за забраната на бурката в Германия по време на конгреса на Християндемократическия съюз, съобщават светеовните агенции. „Цялостното забулване трябва да се забрани навсякъде, където това юридически е възможно“, посочи германският канцлер и спечели бурните ръкопляскания на делегатите на конгреса.

Пред 1000 делегати на партийния форум тя заяви още, че миналогодишният наплив от около милион бежанци по границите на Германия няма да се повтори.

„Ситуацията от лятото на 2015 г. не бива да се повтаря. Това е и остава наш политически ангажимент“. ХДС вече изработва планове за забрана на бурките на обществени места.

Меркел повтори тезата си, че бежанците са намерили в Германия закрила от война, преследвания и липса на перспектива в родните си страни. Но веднага добави, че не всеки бежанец може да остане.

Канцлерът предупреди да не се търсят „простите решения“, предлагани от популистките движения и отхвърли тяхната претенция, че са единствените, представляващи народа. „Светът не е черно-бял и ние трябва да останем скептични към простите решения, които твърде рядко са подпомагали напредъка на страната ни“, каза още Меркел, цитирана от Франс прес.

Анкета от ноември показа, че 64% от германците одобряват стремежа на Меркел към четвърти мандат, но мащабите на днешната подкрепа на конгреса на ХДС ще покажат доколко е пострадал политическият й рейтинг в резултат на бежанската криза.

https://www.youtube.com/watch?v=NVWtB8_99oQ

Източник: БТА/ ДПА/ Independent