Новини

И Белгия втвърди тона към Турция

Вицепремиерът и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс разпространи изявление, в което даде възможност на кметовете в страната сами да преценяват дали да разрешат митинги, свързани с предстоящия в Турция референдум.

По-рано тази седмица кметът на Антверпен Барт де Вервер забрани проява на „Сивите вълци“ – организация, свързана с турската Партия на националистическото действие. Днес се съобщава, че Де Вевер е разширил забраната и в следващите дни ще бъде възпрепятствано струпването на повече от петима души на едно място в предградието Берхем.

Тази мярка цели предотвратяването на турски митинг, но и на контрадемонстрация на белгийските крайни националисти от партията Вламс беланг. Забраната ще важи поне 14 дни и може да бъде удължена от Общинския съвет.

В изявлението си вицепремиерът Рейндерс изразява тревога от растящото напрежение между Анкара и някои европейски държави покрай митингите за референдума за бъдещото управление в Турция. Той отбелязва, че свободата на изразяване остава основна ценност за Белгия и ЕС, но трябва да се осигури и общественият ред. Вицепремиерът посочва, че полицията и местните власти ще преценяват обстановката и имат правото да отменят прояви, свързани с турския референдум.

Рейндерс призовава за сдържаност на фона на изявленията на турския президент Реджеп Ердоган по адрес на Германия и Холандия, които забраниха митинги и агитация в полза на въвеждането на президентско управление в Турция.

Медиите съобщават, че парламентът на белгийската област Фландрия е приел резолюция, с която призовава за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС и спиране на предприсъединителните фондове. Отбелязва се, че сходна позиция преди месец е заела Камарата на Федералния парламент на Белгия.

Фламандските парламентаристи настояват федералното правителство да съобщи на равнище ЕС, че това е националната позиция. Камарата призова в резолюцията си за автоматично спиране на преговорите, ако Турция възстанови прилагането на смъртното наказание, а фламандските депутати изразяват в резолюцията си съпричастност с Холандия в спора й с Турция от последните дни.

НП/ БНТ