Здраве

Алтернативна медицина – къде е измамата или всичко е наред?

През последните години сферите на алтернативните терапии процъфтяват и стават по-присъстващи в житейския ни път.

Нормално е да се съмняваме и да си задаваме въпроси изправени пред нова величина. Това е здравословно и сигнализира за развити критичен дух и мисъл.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Но как да отсеем всички оферти и какво да мислим за алтернативната медицина?

На първо време нека разграничим две широки подполета на третиране: емоционално – психичното и телесно-физическото.

В първото откриваме например личностното развитие, астрологията, ясновидството и  медитативните практики.  

Във втората група срещаме методи като натуропатия, аюрведа, литотерапия, акупунктура и биорезонанс.

Но всички тези практики не понадлежат на строги кодекси и дипломи признати в Европа и не са част от западноевропейската култура.

В резултат на това ние сме подозрителни и склонни да вярваме, че това са произволни продукти на шарлатани.

Мошениците в кръгове

Нека не бъдем наивни или нечестни: разбира се, че в тези кръгове съществуват шарлатани, както и във всеки друг. 

Става въпрос за хора, които “си сърфират свободно”, без да поставят под въпрос практиките им. 

Други пък желаят да се справят добре и са изпълнени с добри намерения, но могат да създадат значителни щети, защото не са получили подходящо образование или не са готови да практикуват.

Но важното тук е, че тези случаи не са единствено присъщи в областта на алтернативната медицина.

Измамите са навсякъде и се срещат дори в “класическата“ медицина. Нужно е да не изпадаме в генерализация и не преценяваме твърде бързо.  

Вашите инстинкт и проницателност ще бъдат големите ви съюзници в тази статия.  Бъдете внимателни, но не вярвайте, че злото е навсякъде.

Кое не е наред?

Рефлексът за търсене на измамата представлява наша втора природа, защото ние сме култивирани да вярваме, че човек е акула или вълк, че той бяга след печалбата и е фундаментално лош индивидуалист.

Но всъщност хиляди примери доказват точно обратното.  

Но тъй като често попадаме в ролята на изключени същества ние не поставяме под въпрос ред неща, към които можем да насочим внимание.

Прекомерната консумация на храна, наличието на пестициди в продуктите, карцерогенните елементи в различни деликатеси, медикаментите в храната ни, страничните ефекти на лекарствата и, разбира се, пластмасите, които господстват в нашия свръхинформиран свят.

Така че, бихме могли наистина да се запитаме: къде е измамата?

Как да разобличим самозванците?

Съществуват знаци, които могат да ви насочат достатъчно бързо. Като цяло, препоръчвам да се пазите от всичко, което изглежда грандиозно и великолепно.

Изострете сетивата си при среща с онези, които извършват невероятни разкрития за вас, вашите способности и съдба. 

С други думи, дистанцирайте се от велики учители и лечители, които знаят по-добре от вас какъв е пътя, който е нужно да извървите. 

Хората, които могат да помогнат за духовното ви израстване и физически баланс обикновено представят инструменти свързани с понятията смирение и семплост с цел автономно постигне на висшите ви цели. 

Никой извън вас не може да ръководи телесно емоционалната ви съдба.

Грижа за трите тела

Всъщност, ние живеем с тенденцията за противопоставяне на алтернативните терапии и западната класическа медицина. По-точно би било е да ги възприемаме като допълващи, защото едното не изключва другото. Всяка сфера носи своите значение и грижи.

Можем да разглеждаме здравето като триединството морфология, психика и енергия.  Ако една от тези три части е дебалансирана, ние се разболяваме.  

Така например общопрактикуващият лекар може да излекува физическото ви тяло, психотерапевтът – психиката ви, а енергийният лечител да се заема с етерната ви обвивка. 

Ако плацебо ефектът показва резултати, а в допълнение на това представлява метод без странични ефекти защо да не го прилагаме?  

Очевидно прогресът не произлиза изцяло от плацебо ефекта и не носи единственото обяснение по въпроса. Напротив, повечето от алтернативните методи всъщност действат конкретно.  

Алтернативните терапии предлагат ползи, които силно подценяваме, а именно съпричастност, доброжелателност и връщане към себе си.

Ние се нуждаем повече от слушане, отколкото да излезем от кабинет с рецепта в джоба.  

Вниманието към нашето здраве е основен ключ за изцелението

Да бъдем чути води до неочаквани резултати, тъй като ние се чувстваме приети, разбрани, упълномощени да бъдем себе си, а не осъдени.  

Ние се нуждаем от хуманна връзка, която е все повече заличена в нашето общество.

Всички притежаваме способността да се се лекуваме, напредваме, както и да идентифицираме какво не е наред в даден момент, за да го прекъснем.  

Алтернативните методи не са нищо повече освен инструменти на наше разположение позволяващи да бъдем активни в изцелението и еволюцията ни.

 Източник: aliceetshiva.fr, auteur Laurine Koenig