Новини

Експериментът Алфа. Церн успешно тества антиматерията

Измерване на оптичния спектър на атом антиматерия за пръв път беше осъществено от Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН. Учените са наблюдавали спектралната линия в атом антиводород, което за пръв път им позволило да сравнят светлинните спектри на материята и на антиматерията.

Станало видно, че антиводородът притежава оптичен спектър, аналогичен на водорода. Казано на по-прост език, този резултат потвърждава Стандартния модел на физиката на елементарните частици, според който водородът и антиводородът трябва да имат идентични спектроскопични характеристики. Полученият резултат е плод на над 20-годишен труд.

За да бъде изследван атомът на антиводорода, той трябва да бъде „уловен“.

„Да се преместват и улавят антипротони или позитрони е лесно, тъй като те са заредени частици“, поясни официалният представител на експеримента АЛФА Джефри Хангст.

„Но когато комбинирате тези две частици, тогава се получава неутрален антиводород, който е много труден за улавяне. Поради тази причина ние създадохме специален магнитен „капан“.

Измерването на оптичния спектър на антиводорода се оценява от ЦЕРН като важна крачка по пътя на изследванията на антиматерията с висока точност.

Източник: ТАСС/ БТА