Съзнание

Споразумението в Алепо се провали. Започнаха тежки военни битки

Въздушните удари срещу сирийския град Алепо бяха подновени отново днес, след като се провали споразумението за временно спиране на огъня между правителствените сили и бунтовниците. Това съобщи неправителствената мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека, цитирана от Ройтерс.

Започналите сражения се определят като тежки, включително артилерийски обстрел и стрелба с огнестрелни оръжия, ден след обявяването на примирието. Най-малко седем цивилни са загинали при бунтовнически обстрел срещу два квартала под контрола на режима, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.

Споразумението предвиждае извеждане на цивилните и бунтовниците от Алепо. То е било преустановено след възражения от страна на сирийския режим.

Според бунтовниците режимът и съюзникът му Иран са наложили нови условия в споразумението. Те искали да обвържат прекратяването на огъня с други въпроси като обсадата от бунтовници на селата Фуа и Кефрая в северозападната провинция Идлиб.

Близкият до правителството източник от своя страна изтъкна като причина завишения брой хора, които трябва да бъдат евакуирани от Алепо. Режимът иска освен това да се увери, че нито един негов привърженик или войник в града няма да остане в бунтовнически плен.

Ливанското движение Хизбула, един от основните съюзници на сирийския президент Башар ал Асад, заяви, че примирието трябва да има подкрепата на всички страни, включително Русия и Иран, предаде Ройтерс.

Ливанското шиитско движение уточни, че съгласно сделката, чиято изпълнение бе преустановено днес, е предвидено 15 000 човека да напуснат северния сирийски град, включително 4000 бунтовници.

Източник: БТА