Новини

След хиляди години: откриха запазени колената на Нефертити

Археолози откриха две мумифицирани колена, за които твърдят, че са били на Нефертити. Откритите в гробница в египетската Долина на кралиците две мумифицирани колена са на жена на възраст между 40 и 50 години. Данните от направените анализи показват, че мумията е била с висок статус в обществото. Като доказателство за това археолозите прилагат факта, че са използвани специалните материали при мумифицирането.

За Нефертити се смята, че е починала около 1250 г. пр. н. е. Тя е била любимата съпруга на Рамзес Велики, а около личността и винаги е имало много неизвестни за изследователите.

Нейната главна роля е била да бъде наблюдател при публичните изяви на власт от Рамзес и тя е била там, за да  радва окото. Но реално тя е била забележителна жена, която е имала голяма власт зад трона“, казва Джоан Флетчър от Университета на Йорк.

нефертити

Припомняме, че пищната гробница на Нефертити е открита през 1904 г. По-рано тази година обаче учените изненадващо обявиха, че в гробницата на Тутанкамон има тайна камера, която е служела за вечен покой на Нефертити.

НП/ Guardian