Новини

Африканско гигантско езеро е било транспортен коридор преди 72 000 години

Британски учени са открили каменни сечива и кости от животни около пресъхналото мегаезеро Шот в Тунис. Артефактите показват, че в района са минавали хора още преди 72 000 години, пише вестник „Дейли мейл“.

Огромното пресъхнало езеро може да е било ранен коридор за разселване на хората из Африка. Районът тогава е бил с много зеленина и е бил идеален хабитат за животни и за човешки селища.

Ако се съди по разпръснатите камъни и животински кости, древните хора са ловували в района. Костите са особено интересни, защото са от различни големи животни, сред които носорози, зебри, бикове, щрауси и месоядни.

„Фауната представлява субсахарски и саванен биотип, който е много различен от съществуващия там сега“, твърди Набиха Ауадид, който е част от екипа откриватели.

---

Каменните сечива са класически пример на ловна технология от средната каменна епоха с множество малки остриета, наричани атериански, фиксирани на копия. Някои от каменните сечива са от силкрит, а такъв материал има чак на 150 км.

Депозитите по бреговата линия са на възраст от 72 000 години до 98 000 години. Това показва, че районът някога е бил голямо езеро. То е покривало площ от 30 000 км. Сега там има кални седименти и малки солени езера.

НП/ БТА