26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Коригират гените ни с нова технология

Нова технология за нанасяне на корекции върху гените е била употребена за възвръщане на частична слепота у мишките. По този начин е открит пътят към революционно лечение чрез изменение на ДНК-то в увредени части на тялото. За първи път учените успяват толкова точно да модифицират ДНК на неделими клетки, каквито изграждат повечето органи и тъкани на възрастните хора. Такива са не само очите, но и мозъка, панкреаса, сърцето, черния дроб и множество други органи.

„Пигментозата на ретината е генетично заболяване, което причинява слепота. Тя засяга около един на всеки 4000 души в Обединеното кралство. В това проучване използвахме бактериален протеин, за да намалим и поправим дефектната ДНК в плъх, страдащ именно от пигментен ретинит”, коментира за списание „Нейчър“ проф. Хуан Карлос Изписуа Белмонт от „Салк инститюд” в Калифорния. Той изрази вълнението и надеждата си, че откритието му ще има широка гама от приложения в медицината.

Досега пионера в генно-модифициращите технологии, познат като Crispr-Cas9 беше използван за ефективното разделяне на клетки като тези в кожата и червата. Умението да „отрязваш и да копираш” ДНК на неделими клетки обаче би могло да разкрие още по-голямо изобилие от възможности в базовите изследвания и медицината.
Клиничните изследвания обаче са много далеч, тъй като за момента все още рискът е голям и Криспр протеините могат да увредят друга част от ДНК-то, така че да нанесат трудно обратими вреди.
Източник: БГНЕС