България

Достъпът до българската експедиция в Антарктида ще бъде улеснен

Високопроходимата машина „Маниту“ беше свалена успешно на българския бряг на о. Ливингстън в Антарктида. Тя ще улесни много товаро-разтоварните работи, строителството, както и една от най-опасните операции – дебаркирането на българския бряг.

Изключително сложната операция по свалянето на осемтонната машина от кораба до брега, организирана преди две години от чилийската армада, бе неуспешна поради лошите атмосферни условия в тази най-студена и опасна част от планетата. Преди два дни испанският научно-изследователски кораб „Сармиенто де Гамбоа“, който има на борда си понтон за товаро-разтоварни работи, направи за пореден път неоценима услуга на българите като помогна да бъде пренесена и разтоварена тежката машина.

Изследователският кораб е потеглил от Южния залив на о. Ливингстън с командира на българската база инж. Йордан Йорданов и лодкаря Роман Едуард. Машината беше натоварена на кораба от чилийската база „Ескудеро“ на о. Кинг Джордж, където престоя две години. След рискована операция „Манитуто“ беше свалено на собствен ход на българския каменист бряг, който няма пристанищни съоръжения.

Основната научна група от 18 полярници начело с проф. Пимпирев пристига на базата след три дни заедно с четири тона хранителни продукти, строителни материали и дизелов генератор, чието разтоварване ще бъде много улеснено от новата машина, която вече е на брега.

Източник: Бгнес