Съзнание

САЩ създават рускоезична телевизия, за да борят руската пропаганда

Две финансирани от американското правителство електронни медии създават глобална рускоезична телевизионна мрежа като алтернатива на руски медии. Новият глобален тв канал се нарича Current Time („Текущо време“) и ще се ръководи от базираното в Прага „Радио „Свободна Европа/Радио Свобода“ с помощта на базираното във Вашингтон радио „Гласът на Америка“.

Новият канал стартира официално тази седмица, макар че тихомълком започна да се излъчва още миналата година. Шест часа от денонощната му програма са отделени за предавани на живо новинарски емисии, включително едночасово пряко предаване от Вашингтон и второ такова от Прага. Програмата на Current Time е насочена към рускоговорещи хора по цял свят, за да им предлага „базирани на факти новини“.

Глобалната тв мрежа, която ще се предава в Европа по кабел, сателит и по интернет, е американски опит да се ограничи хегемонията на „мощната руска пропагандна машина“.

Според САЩ руски медии изопачават представите на руснаците за политиката и действията на тяхното правителство. Руската публика, твърдят те, има твърде ограничени източници на независими новини и тази липса трябва да бъде запълнена.

Нашата програма „не е замислена като пропаганда или контрапропаганда. Ние не възнамеряваме да се въвличаме в реакция на политическа програма, зададена от който и да е, в Русия или другаде“, заяви по този повод Том Кент – шеф на „Радио Свободна Европа/Радио Свобода“.

Според АП приемането на програмата в самата Русия ще бъде затруднено поради липсата на договорни отношения с местни доставчици. Затова тамошните зрители ще могат да приемат програмата на американската рускоезична телевизия чрез сателит, специални приложения за приемане по интернет или на живо от сайта на Current Time.

БТА