Здраве

7 здравословни храни, които ще променят живота ни завинаги

Тайната на здравословното хранене е в намирането на балансирана диета, която храни организма ни и ни помага да поддържаме здравето ни.

Може да сте си мислели, че е по-сложно, но не е. Нутриентите – въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали и вода са всичко, от което тялото ни се нуждае.

Но тъй като повечето от нас следват вкусовите си рецептори, вместо нутриентните нужди, често пъти ядем това, което не е достатъчно хранително.

Вкусната храна просто ни прави щастливи. Но има начини, по които можем да консумираме полезна храна, която също би ни правила щастливи.

Щастието е чувство, което изпитваме когато тялото ни произвежда определени вещества, като серотонин и допамин.

Ето седемте най-полезни храни, които повишават производството на серотонин и ни правят щастливи. Включете ги в диетата си и вижте разликата в настроението си.

Риба

Омега-3 мастните киселени могат да стабилизират настроените ви, да понижат депресията и да подобрят паметта и вниманието. Сьомгата е изключително добър източник на Омега-3. Но освен нея скумрията е другата риба, която е изкючително богата на мастни киселини.

Банани

Бананите ще ви осигурят две изключително важни неща, които са нужни, за да се чувстваме щастливи – витамин B6 и калий.

В6 помага на тялото ни да синтезира серотонин. А според проучване, направено през 2008 година диети съдържащи по-високо количество калий спомагат за намаляването на симптомите на депресия и стрес.

Черен шоколад

Консумирането на черен шоколад може да ви направи по-щастливи, защото съдържа фенилетиламин, съединение, което тялото произвежда когато чувстваме любов.

Фенилетиламинът стимулира и отделянето на ендорфини един от хормоните на щастието. Тази храна е толкова ценна, колкото и самото и произнасяне на глас, твърдят диетолозите.

Ядки

Ядките са богати на В витамини, които помагат с депресията, стреса и подобряването на настроението.

Тези храни са богати на полезни мазнини и протеини, които също повишават нивата на производство на хормоните на щастието.

Ананас

Ананасът съдържа 17 микрограма серотонин на всеки грам и това е много. Те също така съдържат бромелаин, който има противовъзпалителни ензими и стимулира имунната система. Добавете го в хранителните си навици и няма да сгрешите.

Авокадо

Авокадото е изключително богато на полезни мазнини. То е една от най-полезните храни на планета и не случайно е считано за супер храна.

Авокадото съдържа големи количества триптофан, есенциална аминокиселина нужна на мозъка за производството на серотонин.

Яйца

Те са богати на Омега-3 мастни киселини, цинк, В витамини и йодид. Тъй като те са богати на протеин ще ви държат сити и енергични дълго след като сте яли.

lifecoachcode