Новини

7 съвета как да си набавим допамин без употреба на стимуланти

Допаминът е невротрансмитер, който помага да се контролират центровете за награди и удоволствия на мозъка.

Допаминът също така помага да се регулира движението и емоционалната реакция и това ни дава възможност не само да виждаме награди, а да предприемаме действия, за да се придвижим към тях.

Има много статии в интернет за допамина и как това влияе върху настроението, поведението, енергията и фокуса.

Онова, за което не се говори често, обаче, е как допаминът се влияе от вашето възприятие.

Обсъжданото по-рядко все още е причината, поради която нивата на допамин може да са ниски. По-долу ви предлагаме 7 начина за увеличаване на нивата на допамина, благодарение на силата на позитивността.

1. Не се пристрастявайте

Много хора се пристрастяват към нещо, защото им дава незабавно удовлетворение − наркотици, алкохол, секс, порнография, пазаруване и други пристрастяващи поведения в дългосрочен план всъщност имат обратен ефект върху нивата на допамина.

Когато сме прекалено пристрастени към нещо, „веригата на наградите“ на нашия мозък се изтощава, а ние копнеем за „бърз удар“. Производството на допамин може и трябва да става естествено.

2. Контролен списък „Малки задачи“

Допаминът се увеличава, когато сме организирани и свършваме задачите си − независимо дали задачата е малка или голяма.

Не карайте мозъка си да се притеснява за нещата, които трябва да бъдат направени.

Вместо това, направете си списък с тези задачи и ги отмятайте една по една. Доказано е, че по-задоволително за нивата на допамина в мозъка е физически да отмятаме нещо от нашия списък със задачи.

Също така записвайте и отмятайте неща независимо дали можете да си спомните задачите.

3. Сътворете нещо

Тези, които са писатели, художници, скулптори, поети, певци, танцьори и други хора на изкуството, могат да направят това. Когато сме в съзидателен режим, можем да станем хипер-фокусирани. В резултат на това можем да влезем в състояние, наречено поток.

Именно допаминът е мозъчното химично вещество, което ни позволява да постигнем това състояние.

Затова си изберете хоби или дейност, в която създавате нещо реално − изкуство, занаяти, ремонт на автомобили, рисуване, фотография или нещо друго, което ви звучи интересно.

4. Физически упражнения

Обсъждали сме многократно значението и ползите от физическите упражнения. Те ни помагат да облекчим стреса, да постигнем по-добро физическо здраве и ни направят по-продуктивни − това повишава нивата ни на допамин.

Освен допамина, упражнението увеличава множество невротрансмитери − серотонина и ендорфините.

При това: упражнението не трябва да е трудно. Просто като се разхождате или изкачвате някаква стълба, ще повишите производството на допамин.

5. Направете си диаграма

Както при създаването на списък със задачи, това е чудесен начин да се повишат нивата на допамина. Стрелката на диаграмата е визуално напомняне колко дни поред сте постигали нещо.

Намерете си календар специално за тази цел: напишете всяка цел, която имате и дните от седмицата или месеца, за които са насрочени.

Ако работите в понеделник, сряда и петък, маркирайте тези дни в календара за този месец. Когато завършите тренировката си, отбележете го в календара. Продължавайте така и ще поддържате притока на допамин.

6. Увеличете тирозина

От химикалите, които съставят допамина, най-важен е тирозина. Всъщност тирозинът се смята за основен елемент на допамина.

Поради това е важно да получите достатъчно от този протеин. Има дълъг списък с храни, които увеличават тирозина, включително: бадеми, авокадо, банани, говеждо, пиле, шоколад, кафе, яйца, зелен чай, диня, кисело мляко.

7. Детоксикация

Ние натрупваме токсини и бактерии, които са лоши за нас. Ендотоксините могат да натоварят имунната ни система и едновременно с това − да намалят производството на допамин.

Ето няколко съвета за подпомагане очистването на червата от ендотоксини: яжте ферментирала храна, спете достатъчно и се въздържайте от мазни или сладки храни.

НП/2023