Съзнание

Парламентът на Великобритания трябва да задейства преговорния процес за Брекзит

Върховният съд на Великобритания реши, че британското правителство не може да стартира чл. 50 от Лисабонския договор за излизане на Великобритания от Европейския съюз без одобрение от парламента. Решението е прието с мнозинство от 8 на 3 гласа.

С него съдът даде правото на парламента да задейства преговорния процес за излизане на страната от Европейския съюз. Искът срещу правителството беше внесен от финансистката Джина Милър. След като стана ясно решението на Върховния съд, тя заяви: „Само парламентът може да даде права на британците. И само той може да ги отнеме. Нито министър-председателят, нито правителството може да очакват да са необорими и неоспорвани. Парламентът е суверенна институция“.

Великобритания ще започне преговорите за напускане на Европейския съюз до края на март, въпреки че Върховният съд постанови, че правителството първо трябва да получи съгласието на парламента, предаде Франс прес. Британците гласуваха за излизане от ЕС и правителството ще изпълни тяхното решение – стартирането на чл. 50, както е планирано, до края на март. Днешното решение не променя това, заяви говорител на кабинета на „Даунинг стрийт”.

БНР