Здраве

6 принципа разкриват разликата дали сте просветлен наистина

„Човешкият мозък е генератор на илюзии, не прозорец към истината. Най-доброто, което един човек може да направи е да си избере илюзия, която му помага да се справи с деня.“ Скот Адамс

Спрели сте да задавате въпроси

Най-бързият начин заблудата да обгърне съзнанието е да спрете да оспорвате реалността.

Това е основата на прогресивното просветление. Единственият начин да се издигнем над илюзията е като не спираме да питаме въпроси и да оспорваме всичко.

В будизма се казва: „Когато срещнете Будя по пътя си, убийте го.“ Когато Буда съществува където и да е другаде освен у самите нас, това е илюзия.

Трябва да разбием илюзията и да продължим напред.

Просветлението ви е религиозно, а не духовно

„Да не искаш да знаеш кое е истина. Убежденията са по-опасни врагове на истината от лъжите.“ – Фридрих Ницше

Просветлението ви може да е заблуда, ако се опитвате да го поберете в границите на религията, като обърнете гръб на безкрайното естество на духовността.

Религията има ограничения, духовността е безгранична. Духовността е гъвкава, докато религията е догматична. Духовността е независима.

Бог не може да бъде ограничен в моделите, създадени от човека.

Не можете да признаете, че грешите

Без значение колко си мислим, че знаем, има безкраен обем от информация, която не знаем. Толкова много искаме това, в което сме убедени, да е вярно, че започваме да вярваме напразно.

Според Питър Джоусеф: „Хората страдат от страх към промяната. Оспорването на нечии възгледи поражда обида и страх. Човек възприема грешката си като провал.“

„Когато всъщност трябва да приемем моментите, в които разбираме, че грешим като нещо добро. По този начин можем да се издигнем към едно ново ниво на разбиране.“

Вярвате в опита на другите, а не във вашия

Няма два еднакви пътя на просветление. Вашият път ще е много по-различен от този на Христос или на Буда. Той ще бъде уникален, като отпечатъка ви.

Няма нищо лошо да се учим от другите, да се изкачваме на раменете им и да прогледнем по-далеч и от тях. Но е важно да не оставаме там.

Избрали сте удобния застой пред болезненото развитие

Можем да изберем да сме смели, или можем да изберем комфорта, но не можем да изберем и двете.

Главното нещо, което ни спира да разширим зоната си на комфорт, освен страха е заблудата.

Лесно да намерим удобството и сигурността и да забравим, че просветлението е постоянно развитие, което не толерира комфорта или сигурността.

„Просветлението е разрушителен процес. Няма нищо общо с това да ставаме по-добри или щастливи. Просветлението е търсенето на истината. То е проглеждането отвъд измамната фасада. Това е пълното разрушение на всичко, което сме си представяли като истинно.“ – Адиашанти

Изгубили сте чувството си за хумор

Ако приемате просветлението си прекалено насериозно, вие най-вероятно се заблуждавате.

Доброто чувство за хумор е спасението на търсещия. Щом започнем да виждаме себе си като нещо повече от другите, защото сме тръгнали по този духовен път, заблудата започва да се проявява.

Чувството за хумор отново ни приземява, за да можем да продължим процеса на себепреодоляване.

Чувството за хумор ни осигурява едно пространство, в което сме свободни да се смеем на всичко.

Алън Уотс е казал: „Хората страдат само защото приемат прекалено насериозно това, което боговете са направили за забавление.“

fractalenlightenment