26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

До 6 месеца Тесла пуска автономна кола

„Тесла мотърс” планира да пусне автомобил с напълно самостоятелен автопилот в следващите между 3 и 6 месеца. Информацията идва от профила на Илон Мъск в „Туитър”.

„Възможно е след три месеца, но след шест месеца – със сигурност”, заявил Мъск в отговор на въпрос колко време остава до появата на напълно самостоятелно работещ автопилот. През октомври 2016 година от компанията „Тесла” съобщиха, че имат намерение да монтират на всички произвеждани от тях автомобили новите системи, необходими за напълно автономен режим на работа на автопилота.

До този момент в компанията посочваха, че автопилотът е предвиден да работи само в присъствието на водача, който в определени ситуации да поема управлението на автомобила. Новите системи са с „осем камери, осигуряващи 360-градусов обзор около автомобила на разстояние до 250 м” както и „12 усъвършенствани ултразвукови датчика”, които „дават възможност да се забелязват твърди и меки обекти на разстояние почти два пъти повече от по-рано”.Освен това автомобилите ще имат радар с усъвършенствана функция за обработка на данните.

Към този момент технологията не е предназначена за работа без участието на човека. Тя може да коригира посоката на движение на транспортното средство, да използва спирачките, но водачът трябва да държи ръцете си на волана и да бъде готов да поеме управлението. Регулаторните органи в САЩ все още не са дали разрешение да се използва автомобил в напълно автоматичен режим без участието на водач. Дали такова разрешение ще бъде дадено, засега остава неизвестно.

БГНЕС/ТАСС