Новини

Папа Франциск: Коледа е заложник на материализма. Отхвърлете безразличието, вижте същественото

Папа Франциск отправи послание към християнския свят по време на традиционната среднощна рождествена меса, която отслужи в базиликата Свети Петър във Ватикана. Той призова хората да оставят ефимерните илюзии и да се посветят на онова, което е съществено. Франциск каза, че истинското значение на Коледа e заглушено от материализма. Той припомни, че Бог е в онези, които са най-крехки, като например децата, станали жертви на войните, миграцията, бедността, глада, изоставянето и абортите.

Месата започна с изпълнение на химна „Глория“ от хора на Сикстинската капела, а после папата влезе, съпътстван от кардинали и бе посрещнат от деца от различни националности, дошли от целия свят. По време на литургията статуята на Младенеца беше пренесена по традиция от храма до яслите в огромната възстановка на сцената на Рождество Христово на площад Свети Петър. Фигурата на Младенеца беше носена от членове на ватиканската жандармерия и от пожарникари в знак на благодарност за помощта, която те оказаха на хората, пострадали от катастрофалните земетресения в Централна Италия.

---

В проповедта си Франциск припомни, че Исус се е родил отхвърлен от някои, а други са посрещнали с безразличие раждането му.

„Днес подобно безразличие също се наблюдава, когато хората са загрижени за коледните подаръци, но остават безучастни към съдбата на отхвърлените, когато светлините на търговията хвърлят сянка върху божията светлина“, каза главата на Римокатолическата църква

„Нека откликнем на призива на Младенеца в яслите, нека откликнем също на призива на децата, които днес не спят в люлките си, които не усещат ласката на майчината и бащината любов, а се намират в „ужасяващите ясли на достойнството“ – в подземните убежища, в които се крият от бомбите, по тротоарите на някой голям град, на дъното на претъпкана с мигранти лодка“, каза Франциск.

„Нека да откликнем на призива на децата, на които не им позволяват да се родят, на децата, които плачат, защото няма кой да засити глада им, на децата, които не държат в ръка играчки, а оръжия“, добави той.

По-късно днес папата ще отправи традиционното си коледно послание „Към града и света“ пред богомолци на площад Свети Петър във Ватикана.

Източник: BBC БТА