26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Хипотези

4 места в Слънчевата система, където може да има извънземен живот

През 2018 година изследователи откриха, че дори в петролът има микроскопичен живот.

В миниатюрни капчици вода пък, са намерени микроорганизми, които живеят в пълното с катран езеро в Тринидад.

Това земно откритие всъщност може да бъде благодат за търсенето на живот на други планети, на които има дори още по-екстремни условия.

Ето няколко места в нашата слънчева система, които могат да приютят извънземен живот:

Титан

Image result for titan saturn

Титан е най-голямата луна на Сатурн. Титан наподобява най-много на Земята, може би повече от всяко друго небесно тяло в Слънчевата система.

Вместо водните океани, тази мрачна луна е дом на огромни въглеводородни езера.

Изследователи казват, че може да има капчици от водни амонячни смеси, които се издигат в езерата на Титан, подобно на водните капчици, намерени в езерото на Тринидад.

По-нататъшното проучване на Дирк Шулце-Макуч, астробиолог във Вашингтонския университет в Пулман , изучава начина на живот в капчиците вода, намерени в петрола.

„Това ще ни даде по-добра представа как организмите на Титан, ако те съществуват, могат да се адаптират, за да живеят в тези условия.“

Марс

Image result for mars

В края на 19-ти и началото на 20-ти век, астрономът Пърсивал Лоуел популяризира идеята, че „каналите“ на Червената планета са дело на интелигентни марсианци.

Тези видими канали се оказаха грандиозна илюзия. Снимки от мисиите на НАСА „Маринер“ и „Викинг“ през 60-те и 70-те години на миналия век, разкриха пустинен пейзаж без следа от цивилизация, приличаща на човечеството на Земята.

Учените все още не разполагат със достатъчно съществени доказателства, че живот някога е съществувал на Марс.

Но те знаят, че Марс има воден лед

покриващ полюсите му и марсианската повърхностна почва съдържа вода.

Всички форми на земен живот се нуждаят от вода, поради което учените са се фокусирали върху намирането й на Марс и други места в Слънчевата система.

Тук трябва да споменем, че Марс е обградена от мистерия планета, на която за били забелязвани най-невероятни обекти като пирамиди и лица.

Според мнозина изследователи, планетата е била дом на напреднала цивилизация в миналото, преди тя да изгуби атмосферата си.

Европа

Image result for europa moon

Ако водата е ключът към живота, тогава Европа може да бъде най-обещаващият кандидат в търсенето на чужди организми. Смята се, че тази луна на Юпитер крие огромен океан от течаща вода под дебелата си ледена кора.

През последните години, учените открили живот на микроорганизми в екстремни океански среди на Земята, които ни показват, че странни форми на живот могат да съществуват и на място като Европа.

Експедицията на режисьора Джеймс Камерън през 2012 година в най-дълбоката част на океана доведе до откритието на 68 нови вида бактерии.

Миналата година, под ледената покривка на антарктическия лед, учени откриха дълбоко заровени микроорганизми.

Енцелад

Image result for enceladus

Подобно на Европа, луната на Сатурн – Енцелад, има огромна замръзнала обвивка, която покрива дълбок, подземен океан.  Той би могъл да покрие площ, голяма поне колкото Черно море.

Някои изследователи смятат, че могат да изучават скритата вода на Енцелад, без да пробиват в земната кора, която може да е с дебелина до 40 километра.

Учени обявиха, че космическият кораб на НАСА, Касини е забелязал 101 гейзера от водни пари, изригнали от пукнатини близо до южния полюс на Енселад.

В случай, че струите идват от погребания океан на Енселад, космическите кораби, които летят през тези гейзери, биха могли да проучат състава на лунния океан, без действително да кацнат на повърхността.

livescience