26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

150 милиона души може да останат под вода заради глобалното затопляне

Над 150 милиона души по света живеят в райони, които може да бъдат залети или направо потопени при повишаване нивото на световния океан. Предупреждението идва от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун на среща на високо равнище в рамките на Световната конференция за климатичните промени в Маракеш.

„Трябва да гледаме фактите в очите и да се подготвим за преодоляване на последствията от бъдещи природни бедствия“, посочи Мун.

Той изтъкна, че „нисковъглеродната икономика и климатичната устойчивост ще спомогнат за постигане на целите на устойчивото развитие“.

„Трябва да се стремим да ограничим вредните емисии, за да не доведат до затопляне от над 2 градуса по Целзий или още по-добре – от 1,5 градуса“, подчерта Бан.

2015 година е била най-горещата откакто се отчитат температурите, а тази година ще бъде още по-гореща. Бан Ки Мун  каза, че „държавите трябва да проявят смелост, мъдрост и далновидност при изпълнение на поетите отговорности за защита на идните поколения и на цялата планета“.

Ръководителят на световната организация призова богатите държави да изпълнят задълженията си и до 2020 година да осигурят 100 милиарда долара на развиващите се страни, за да могат да се приспособят към промените в климата.

Източник: Бгнес