Новини

11 странни сигнала, прихванати в открития Космос. Какво е посланието?

Една година след началото

на „прослушването“ на космическия ефир, учените съобщиха първоналачните си резултати. Селектирани са 11 странни сигнала, произхождащи от извънземни източници.

След сбора и обработката на огромно количество данни, екипът на програмата за търсене на извънземен разум „Breakthrough Listen“ отдели 11 събития, които се смятат за най-перспективни.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

„Breakthrough Listen“ е най-голямата научноизследователска програма, насочена към намиране на доказателства за съществуването на цивилизации извън Земята. Обхватът и дълбочината на търсенето са в безпрецедентен мащаб.

Програмата включва

проучване на 1 000 000 най-близки до Земята звезди. Тя сканира центъра на нашата галактика и цялата галактическа равнина. Освен Млечния път, се търсят послания от 100-те най-близки галактики до нашата.

Използваните инструменти са сред най-мощните в света. Те са 50 пъти по-чувствителни от съществуващите телескопи, предназначени за търсене на извънземен разумен живот.

Радио проучванията обхващат 10 пъти по-голямо пространство в сравнение с предишните програми. Те покриват и поне 5 пъти по-широк радиочестотен спектър и го правят 100 пъти по-бързо.

Достатъчно чувствителни са,

за да чуят обикновен радар на въздухоплавателно средство, който работи на някоя от 1000-та най-близки звезди.

Изследователи представиха научна статия, която подробно представя над 600 звезди от различни спектрални типове. Събраните данни представляват основа за по-нататъшни изследвания.

Революционната инициатива е подкрепена от милиардера Юри Милнър.

Тя получава разрешение за изследване на космоса с помощта на радиотелескопа „Green Bank” в Западна Вирджиния, автоматизирания телескоп за откриване на планети на обсерваторията „Lick“ в Калифорния, както и радиотелескопа „Parkes“ в Австралия.

Сайтът Phys.org отбелязва, че досега експертите са събрали няколко байта научни данни и са изследвали 692 звезди във Вселената. Всяка от тях е наблюдавана в продължение на три до пет минути, като са събирани данни и за нуждите на други цели.

Експертите са определили

около 1700 звезди, които ще бъдат проучени подробно в търсене на извънземни сигнали.

Обектите се категоризират в две основни групи: намиращи се в рамките на 1 светлинна година от нашето Слънце и други звезди, които на не повече от 163 светлинни години от нас.

Досега експертите са идентифицирали 11 сигнала, които смятат, че заслужават по-нататъшно проучване. Макар да не се твърди, че това са сигнали с разумен извънземен произход, по-нататъштнто им проучване ще установи какъв е техният източник.

Учените отбелязват,

че процесът на пресяване на данните е доста прост и ясен. На първо място трябва да се разграничат изкуствените от естествените сигнали чрез търсене на неправилно поведение като модулация или пулсиращи модели.

Д-р Андрю Симион от Биомедицинския изследователски център BSRC казва: „Този документ представя на света първите научни резултати от „Breakthrough Listen“.

Това са ранни резултати

и търсенето все още не е установило убедителен сигнал от извънземен разум. Работата, която е завършена досега, дава възможности за по-задълбочен и всеобхватен анализ.“

Интересното е, че софтуерът е с отворен код, така че всеки, който иска да участва в търсенето, може да го направи.

НП/ Phys.org