Новини

Ще създаваме живот на други планети

Ново проучване разглежда възможността за изпращане на безпилотен микро космически кораб към необитаеми планети във нашата Вселена и засяването на живот на тях.

Изследователи и учени предлагат да се засеят семена на живот в малки космически генетични лаборатории, които да се изпратят на необитаеми екзопланети. Но ако днес ние планираме „засяване“ на живот на необитаеми екзопланети във Вселената, не е ли възможно и животът на Земята също да е резултат от подобен проект, преди милиони години?

В научна статия за списание Astrophysics and Space Science, физиикът Клавдий Грос от Университета Гьоте повдига възможността за предавяване на живот от човечеството на други планети.

Могат ли хората да си играят на Бог? Какво би станало, ако можем да посеем семената на живот на други планети и да помогнем за ускоряването на еволюцията?
От научна гледна точка, тази възможност изглежда вълнуваща, но как изглежда тя от социална гледна точка?

През последните години идентифицирането на нови планети не спира. Някои от тях са близки, други далечни, а трети определяни от учените като благоприятна среда за появата на жвот.

 

BN-NL014_bkrvsp_P_20160406165713

„Затова е сигурно, че ще открием голям брой екзопланети, които са обитаеми периодично, но не постоянно. Животът наистина би бил възможен на тези планети, но няма да има време да се развива самостоятелно „, казва Клавдий Грос.

Сега се оказва, че човечеството вече има технология, която може да помогне да се постигне нещо подобно.

От технологична гледна точка, това може да бъде осъществено с мисията Генезис в рамките на няколко десетилетия и с помощта на безпилотни междузвездни микро космически кораби.

При пристигането на екзопланетата генетичната лаборатория ще синтезира селекция от едноклетъчни организми с крайната цел създаване среда за живот. По-късно, тези организми ще могат да се развият автономно и дори е възможно да се развият в сложни форми на живот.

„По този начин, ние ще можем да прескочим милиарди години на еволюция“, обяснява Грос.

Изследователят твърди, че за да не застраши потенциални форми на живот на други планети, космическият кораб Генезис ще бъде изпратен само на такива, които са необитаеми.

kepler_all-planets_may2016

Освен това, Грос обяснява, че действителната продължителност на мисията е напълно без значение за проекта, тъй като разпределяне на времето за еволюционно развитие може да варира от няколко десетки до стотици милиони години.

Въпреки всичко това, когато се поставя въпросът за живота на Земята, научната общност все още ще определя като нелепо твърдението, че и човечеството може да е създадено по подобен начин. Но защо, ако ние можем да го направим днес, лековато отхвърляме възможността някой друг да го е направил преди нас?

Източник: ancient-code.com