26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Фотошопът на НАСА. Как се обработват снимките?

Снимките от космоса, които публикува НАСА и другите световни космически агенции, често привличат вниманието на тези, които се съмняват  в тяхната автентичност. Критиците намират следи от редакция на изображенията, ретуш или корегиран цвят. Това се превърна в традиция, още от раждането на теорията за „лунната конспирация“ и сега подозрение хвърлят снимки, направени не само от американците, но и от  европейци, японци и индийци.
За да се оцени правилно качеството на сателитните снимки, които виждаме в мрежата, трябва да се отчетат два важни фактора. Един от тях е свързан с характера на взаимодействие между агенциите и широката общественост, а другият е продиктуван от физичните закони.

Връзка с обществеността

Сателитните изображения са едно от най-ефективните средства за популяризирането на работата на учените при проучванията им на близкото и далечно пространство. Въпреки това, не всички снимки са винаги на разположение на средствата за масова информация.
Изображенията, заснети в космоса могат да бъдат разделени на три групи: сурови, научни и обществени.

Суровите файлове на голям космическия апарат например понякога се правят достъпни, а друг път – не. Например, изображения, получени от марсохода „Кюриосити“ или сателита Касини на Сатурн, се публикуват почти в реално време, така че всеки може да ги види заедно с учените, изучаващи Марс или Сатурн. Необработените снимки на Земята от МКС се качват на отделен сървър на НАСА. Астронавтите изпращат хиляди от тях и никой няма време да им прави допълнителна обработка.

В случая с Messenger, New Horizons или Dawn нещата стоят по-различно. Суровите снимки, направени с тези устройства не се публикуват веднага след получаването им и се предоставят със закъснение от седмици, месеци или дори години. Това е така, защото учените работят по проекти и анализират данните и в случай на откриване на нещо ново, за което докладват по време на конференции.

Така наречените научни изображения често имат специфичен формат, който се разчита само от конкретната програма или приложение. Тези файлове са богатството от информация за условията на снимане (времето, позицията на космически кораб, позицията на субекта, на ъгъла на осветление, характеристиките и т.н.). Тази информация не е класифицирана, но не представлява такъв интерес за широката общественост.

Обикновено за ретуширане се критикуват публичните снимки, които са приложени към прессъобщенията на НАСА и други космически агенции. В действителност те веднага хващат окото на интернет потребителите. Най-често се осъществява промяна на цвета:

747498_original

 

Снимка на кацане на Марс на марсохода Spirit. Платформа във видимия диапазон на светлината.
(C) NASA / JPL / Cornell

745228_original

 

Земен изгрев над лунния кратер Комптън.
(C) NASA / Goddard / Arizona State University

 

И копи – пейст:

746617_original

 

Фрагмент Blue Marble 2001
(c) NASA/Robert Simmon/MODIS/USGS EROS
И ретуш с изтриване на някои фрагменти от изображението:

---

 

Осветена снимка GPN-2000-001137 Мисия Apollo 17.
(с) NASA

 

Оригиналната версия (AS17-134-20384) и опция „за отпечатване“ (GPN-2000-001137) на снимката от Apollo 17.

 

743693_original

 

Марсоходът „Роувър“

 

744464_original

 

Цветните филтри на камерите на „Кюриосити“

 

 

 

 

Източник: cont.ws