Новини

ФБР срещу Apple

 Мобилното устройство отдавна е престанало да бъде просто телефон или мултимедиен плейър. Това е най-личното пространство, където присъства почти всичко от нашия живот, от важни документи и писма до снимки, списък на всички хора, с които общуваме, историята на пътуванията ни и т.н. Това е ключът към всичките ни пощенски кутии и социални мрежи и историята на търсенията и посещаваните сайтове. Разбира се всички знаем, че информацията не може просто да попадне в неподходящи ръце в и затова в операционната система е въведена защита срещу неоторизиран достъп. Когато защитата запачна да причинява неудобства, службите за сигурност решиха да се намесят.

Предисторията. През декември 2015 г. в щата Сан Бернардино, САЩ , имаше масово убийство. Въоръжени психопати нахлуха в център за рехабилитация на хора с увреждания и започнаха да стрелят. Загинаха 14 души, а 24 бяха ранени. В ръцете на ФБР попадна айфонът на един от терористите, но тъй като той беше заключен,  специалните служби изискаха от Apple да им осигури програма, която да направи възможно отключването за достъп до данните. Apple, от своя страна, заяви, че такава програма не съществува. По-късно от ФБР поискаха да се разработи нова версия на IOS със специален раздел, който да може да отключва устройството, в случаи на тероризъм. От компанията Apple отказаха, позовавайки се на факта, че създаването на такъв раздел би било твърде опасно, защото попадането на такъв софтуер в неподходящи ръце би могло да се даде възможност за отключване на всеки един айфон. Така информацията от всяко едно откраднато устройство, може да бъде достъпна до крадците, което би довело до множество откраднати самоличности и престъпления и дългогодишната работа на експертите по сигурността просто да отиде на вятъра. В момента айфонът напълно се блокира след 10 неуспешни опита за въвеждане на парола.

Заради неразбирателството, спорът най-вероятно ще бъде решен в съда. Засега заседанията се отлагат, но развръзката тепърва предстои. Apple отново е пред избор – илюзията за по-голяма сигурност в замяна на ограничаване на свободата, или илюзията за неприкосновеността на личното пространство в замяна на някои трудности за специални услуги в търсенето на терористи. Ако вече сте решили, че сте готови да застанете на страната на ФБР, имайте предвид, че престъпниците винаги използват по-сложни и криптирани средства за комуникация. Така че основните критики към ФБР са, че всъщност този достъп ще бъде насочен именно към обикновените граждани  и до едно безконтролно използване.

---