Новини

Тайните на Нептун и Уран. Какво крият двете планети?

Учени вярват, че са открили доказателства за съществуването на „екзотични“ и необичайни молекулярни съединения, които са се формирали под силното налягане на атмосферите на планетите Уран и Нептун, както и на луната на Юпитер – Европа.

Според руски учени от Московския институт по физика и технологии сред най-често срещаните химически съединения на планетите са тези на въглеродната киселина и изключително рядкото съединение на водород и метан, съобщава научното издание Science Alert.

„По-малките газови гиганти Уран и Нептун, съдържат до голяма степен въглерод, водород и кислород“, посочи един от учените на изследването Артем Оганов от Московския институт. Според него при налягане от няколко милиона атмосфери, каквото има на двете планети, би трябвало да се образуват неочаквани съединения, които би могло да съставят голяма част от ядрата на небесните тела. За откритията учените са използвали специален алгоритъм, с който да установят какви съединения и кристали ще се формират при наличие на различни химични елементи и при различни налягания. Учените са установили, че при изключително голямо налягане трите елемента въглерод, водород и кислород формират изключително редки съединения. Такива например са т. нар. кокристални образувания, които се формират от метан и водород при налягане от 4 гигапаскала – приблизително 40 788 кг на квадратен сантиметър. Кокристалите са толкова редки, че химиците не са единодушни по въпроса с тяхното съществуване.

Източник: Бгнес