Новини

След две години търсене, Розета откри сондата „Филе“

Космическият апарат „Розета“ засече местонахождението на малката сонда „Филе“, която в момента се намира в пукнатина на своята комета дом – 67 P Чурюмов-Герасименко. Това е първият път, в който космическият апарат осъществява зрителен контакт със сондата след нейното приземяване на кометата през 2014 г. Европейската космическа агенция публикува снимки, изпратени от космическия апарат до Земята. На тях се вижда малката сонда върху повърхността на небесното тяло, скрита между неговите неравности. Досега не беше известно къде точно се е приземила сондата след злополучното й кацане върху кометата.

Мисията „Розета“ на стойност 1,3 млрд. евро беше изстреляна от Земята през март 2014 г. , носейки със себе си сондата „Филе“. Двойката пропътува 6,5 млрд. км, преди да навлезе в орбитата на кометата през август 2014 г. Три месеца по-късно „Розета“ пусна 100-килограмовата сонда върху 67P Чурюмов-Герасименко.

---

При падането обаче „Филе“ не можа да отвори своите харпуни, с които трябваше да се прикрепи към повърхността на небесното тяло и претърпя няколко отскачания от повърхността му.

„Това невероятно откритие идва в края на дълго и усърдно търсене“, заяви ръководителят на мисията на „Розета“ Патрик Мартин. „Започнахме да мислим, че „Филе“ ще остане загубен завинаги. Невероятно е, че успяхме да уловим това в последния момент“, допълни той.

Откритието на „Розета“ идва само седмици преди мисията й да бъде официално прекратена. „С оставащ само месец до края на мисията на „Розета“ ние се радваме, че най-накрая заснехме „Филе“ и то с такива невероятни детайли“, заяви Сесилия Тубиана от екипа, отговарящ за камерата OSIRIS върху космическия апарат. Сондата успя да изпрати данни от експерименти с продължителност 60 часа преди батериите й да спрат и тя да остане в режим на изчакване. Роботът се включи отново за малко през юни 2015, изпращайки осем съобщения до Земята, след което се изключи окончателно през юли същата година.

Източник:AFP