Новини

Скални рисунки на 4000 години бяха разкрити в Сибир

Археолози откриха повече от 20 праисторически пиктограми в откъснат от света район на Сибир близо до село Горбица. В продължение на три години специалисти от университета в Новосибирск не съобщават пред широката публика за находката, за да могат да я изучат. Скалните рисунки, дело на художници от бронзовата епоха, са запазили все още яркостта на червения и оранжевия цвят. Рисунките включват изображения на хора, бикове, дървета и птици.

Находката е открита преди години от ловци, но едва през 2013 година учените разбират за нея. Един от местните жители показва на експертите мястото, което се намира край река Ларги, близо до селцето Горбица – на около 545 километра на североизток от столицата на Забайкалския регион, град Чита.

inside_rock_art

“Скалата край река Ларги е уникално място. Тя е голяма и на нея има множество рисунки. На други места в региона са откривани зле запазени и малобройни – от една до три фигури – петроглифи. Още по-важно е, че тези рисунки са отлично запазени. Мястото е открито съвсем случайно преди много години от местен ловец. Тук рядко е стъпвал човешки крак от тогава”, казва е д-р Сергей Алкин от Университета в Новосибирск. “Допълнително се надяваме да проучим близките околности, за да потърсим още скални рисунки. Съществува вероятност скалата край Ларги да не е единствената с петроглифи в региона. Ще търсим”, допълва още Алкин.

Първоначалните датировки сочат, че находката е на около 4 000 години. В бъдещите проучвания ще бъдат извършени допълнителни изследвания, за да се установи по-точно възрастта на скалните рисунки.

рисунки сибир

 

Източник: Риа Новости