Новини

Крият ли САЩ горчивата истина за изоставането си в Космоса?

Човечеството навлиза в нов етап на изследване на Космоса, но без участието на САЩ. Горчивата истина признават авторите признават авторите на изданието Huffington Post бившият астронавт на НАСА Лерой Чао и ръководителя на организацията Space Foundation Елиът Пулем. Правителството на САЩ предпочита да игнорира зараждащата се изостаналост на страната в космическата надпревара и все още почива на лаврите си от минали победи.

Човечеството е на прага на най-вълнуващото ерата на космическите изследвания, след изпращането на  спътника в орбита на Земята през 1957г. Въпреки това, както отбелязват авторите изследвания на космическото пространство подозрително отсъстват в избирателните кампании на всички кандидати за президентския пост в САЩ.  Изследването на Космоса и полетите до други планети са неразривно свързани с политиката като цяло. Политическата и идеологическа конкуренция между Русия (СССР) и САЩ винаги е включвала и космическата надпревара. Първите –  носители на редица победи, включително изпращането на първия спътник и полета на Юрий Гагарин, а вторите с изпращането на първия човек на Луната, което е едно от най-големите политически и инженерни постижения в историята.  По-късно двете сили са предприеха първите стъпки към сближаване и сътрудничество – по програмата „Союз – Аполо“ и Международната космическа станция. Сътрудничество между бившите врагове все още продължава, въпреки че през 2003г. Китай стана третата страна в света, изпращаща собствени астронавти в Космоса. Заявката за Китай да се интегрира в програмата на МКС дълго беше стопирана от Съединените щати, тъй като Вашингтон се опасяваше, че Китай ще започне нова космическа надпревара. Все пак, това не се случи. Напротив, след като САЩ изоставена космическа совалка програма за 2011 г., тя е трябвало да купуват места на руските космически кораби – всичко това благодарение на партньорството, което е оцеляло от разпадането на Съветския съюз и на възхода на Китай. „И все пак – тук е горчивата истина. От самото начало на космическата ера винаги е имало само две сили, които могат да изпратят човек в Космоса. Това все още е така. За съжаление САЩ не е една от двете страни „- твърдят авторите.

---

 

---

Водещата позиция на САЩ е подкопана. В света не съществува страна, която да обхваща всички сектори на космическата програма, както и Съединените щати, но някои държави аправят различни подобрения и са лидери в определени сектори. Така например, преди 15 години, 75% от сателити в света са направени в САЩ. Днес това съотношение е по-малко от 20%. Но защо всички чиновници в САЩ не взимат под внимание тези факти? Или ако са го забелязали, защо темата не се дискутира открито пред обществото? Може би отговорът е, че всички са толкова приспани и свикнали със своето лидерство, че приемат всичко това за даденост. И този въпрос вече не е част от политиката.

        Докато САЩ пазят смътна надежда, че през следващото десетилетие ще изпратят астронавти на Марс, Китай, Русия и Европа имат ясен план за кацне на Луната през следващото десетилетие. Има ли конкретна причина правителството на САЩ умишлено да избягва фокусирането върху програми за повторно кацане на Луната? И ако да, защо се случва това? Загубата на лидерство в космическите програми нанесе огромен удар по международния авторитет на САЩ. Тепърва предстои ерата на големите промени и открития, а дали САЩ ще бъдат заменени от трета или четвърта страна, предстои да разберем.

---

 

Източник: РИА Новости