26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Самоуправляващи се таксита тръгват по улиците на Сингапур

Първите самоуправляващи се таксита от днес ще превозват пътници в Сингапур, информира Асошиейтед прес.

Избрани представители на обществеността ще могат да поръчат през смартфоните си безплатен превоз с таксита, чиито оператор е новосъздадената компания за софтуер за автономни превозни средства Ню Тонъми (nuTonomy).

Макар редица компании, сред които Гугъл (Google) и Волво (Volvo) да изпробват самоуправляващи се автомобили по обществените пътища от няколко години, Ню Тонъми твърди, че ще бъде първата, предлагаща транспорт на хората. Тя ще изпревари с няколко седмици Юбер (Uber), която планира да пусне превоз с автономни коли в Питсбърг (щата Пенсилвания).

Услугата ще стартира в малък мащаб – засега с шест коли, които до края на годината трябва да нараснат до десетина. В началото те ще се движат в ограничен периметър. Крайната цел, според представители на Ню Тонъми, е до 2018 година в Сингапур да има пълна флотилия от самоуправляващи се таксита. Това ще помогне да бъде намален рязко броят на автомобили по задръстените сингапурски пътища – от 900 000 на 300 000 по думите на главния оперативен директор Дъг Паркър.

Моделът би могъл да бъде възприет в големите градове по света, посочва младата компания.

Източник: БТА