Новини

Революция! През 2017 година ще се трансплантира глава

Извършването на операция по трансплантация на човешка глава ще бъде възможно още през следващата година, твърди неврохирургът Серджо Канаверо от Торинския университет. Канаверо публикува в международното списание по неврохирургия Surgical Neurology International резултатите от три скорошни експеримента с животни. Проучванията потвърждават възможността за преодоляване на основното предизвикателство на операцията – възстановяване на функцията на гръбначния мозък.

Ученият заедно с работна група на университет в Южна Корея извърши операция на напълно парализирано след контузия на врата куче. Две седмици по-късно, животното вече може да ходи. Проведени са и експерименти с мишки и плъхове. Мишките не са се възстановили от парализата, а в контролната група от пет плъха, четири са загинали при наводнение. Въпреки това, останалият жив си е върнал способността да ходи.

---

Критиците твърдят, че броят на опитите на Канаверо върху мишки и плъхове не е достатъчен за убедителни резултати. Освен това се изказват предположения, че групата учени не е предоставила пълна информация за вида на травмата при кучето преди началото на лечението. Въпреки това Канаверо смята да извърши операцията на човек до края на 2017 година.

Една от болниците във Виетнам вече заяви готовността си да му предостави за тази цел помещение. Руснакът Валерий Спиридонов, който е един от хората, очакващи трансплантация на глава, твърди, че Канаверо е представил подробен план за такава операция. Тя ще отнеме 36 часа, главата ще бъде отделена от тялото за не повече от час. След това пациентът ще бъде около месец в кома, за да зараснат всички нервни окончания, след което ще трябва около една година рехабилитация.
Източник: БГНЕС