26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Разгадаха мистерията на Платото Наска

Странни спирали изпълват сухите долини в южната част на Перу. Същите тези спирали бяха загадка за поколения археолози. Изследователи вярват, че с помощта на сателитни изображения, вече са разкрили загадката на тези дупки, известни като „пукиос“.
Те смятат, че „пукиос“ са представлявали една съвършена хидравлична система, която е позволява на древната цивилизация Наска да се снабдява с вода от подпочвени потоци.
Цивилизацията на Наските е съществувала от 100 г. пр. Хр. до 800 г. сл. Хр. Те са свързани и с още една загадка – огромните геоглифи, които изпълват Перу, известни като „Линиите Наска“.

---

Италианският Институт за методологии и екологични анализи се е заел с това разследване. Роза Лазапонара и нейният екип са ползвали сателитни снимки, за да анализират местоположението на тези дупки. Според тях те са позволили на населението да оживее в този сух регион.
Под дупките се намира система от тунели, които ги свързват. Спираловидните им стени помагат – „засмукват“ вятъра надолу, като увеличават неговото налягане и по този начин придвижват водите към повърхността и хората, които ги използват за домакински или земеделски нужди.
„За да се създаде подобна система, древните жители на района Наска са имали доста добро познание на географията на областта“, казва Лазапонара. Тя смята, че напоителните тунели могат също така за имат връзка и с гигантските рисунки на животни, хора и геометрични форми, с които е известна Наска.

---

Културата в Наска процъфтява около 100г. пр.н.е. до 800г. сл.н.е. Това са същите хора, които са създали огромните линии в иначе безличния пейзаж, известни като „линиите на Наска“ . Учените от Института по методология и анализ на околната среда в Италия казват, че чрез дупките хората, обитавали Наска, изобщо са оцеляли.

Според тях, очевидно е, че тази уникална система е приложима по най-различни места в света, които страдат от безводие.

Източник: Daily Mail, РИА Новости