26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Разгадаха мистериозен текст на маите

Невероятно откритие направиха съвременни изследователи на цивилизацията на маите.

Те потвърдиха автентичността на древен текст на маите, за който се смята, че е от 13-ти век. Това означава, че той предхожда всички основни кодекси на цивилизацията.

Проучването решава

една дългогодишна загадка относно съществуването и автентичността на този текст.

Сборникът, наречен Гролиер (наречен така, защото за първи път е показан в клуб Гролиер в Ню Йорк) е бил открит от иманяри още през 1960 година.

Текстът е наблюдаван

и анализиран с повишено внимание от страна на изследователите, които спориха около неговата автентичност в продължение на десетилетия.

Нов анализ на древния документ не само доказва, че той е автентичен, но и че е най-старият известен древен текст, писан в Америка.

Антропологът Стивън Хюстън от университета Браун заяви: „Историята на Гролиер е забулена в голяма драма.“

Страница 6 от Сборника Гролиер, сн. Enrico Ferorelli
Страница 6 от Сборника Гролиер, сн. Enrico Ferorelli

Заедно с древния ръкопис, иманярите също намерили малка дървена маска и жертвен нож. Тяхната автентичност не е била оспорвана.

Това, че ръкописът може да е фалшив се превърна един вид в догма“, казва Хюстън. „Ние решихме да се върнем и да го погледнем много внимателно, за да се проверим основателни ли са критиките. И сега започваме издаването на окончателно факсимиле на книгата. Вече не може да има и най-малкото съмнение, че Гролиер е истински“, допълва изследователят.

За да се стигне до дъното на мистерията,

обхванала Сборника Гролиер, експерти анализират оригинала на древния текст, илюстрациите и иконографиите в него, сравнявайки го с други известни текстове на маите.

Най-важното откритие е направено, когато Сборникът е подложен на въглероден анализ за датировката му. Тестовете показали съдържанието на зебло, което се открива и в други кодекси от онова време.

Интересното е, че анализът

също така показва, че би било почти невъзможно да се изгради подобен артефакт през 60-те години. Което изключва неговото фалшифициране.

Гролиер 3

„Обоснованото претегляне на доказателства оставя само един възможен извод: четири непокътнати Кодекси на маите са оцелели от периода преди Колумб и един от тях е Гролиер“, пишат още изследователите.

Донна Йейтс, професор в университета в Глазгоу и експерт по антикварно изкуство обобщава новото откритие на учените:

„Съкращенията в Сборника не показват използването на модерни средства, а по-скоро разпада в гипсовата мазилка, която е била използвана, за да се подготви повърхността на документа. Процесът, чрез който са били поставени фигурите на Кодекса съответства на използването на скиците и линиите от стенописите на маите“.

маите

НП/2021