Съзнание

Папа Франциск в Швеция на двудневна визита

Папа Франциск пристигна в Швеция днес двудневно посещение. Папата подчерта два основни приоритета на своето папство още с кацането си на шведска земя. Първо да се излекува 500-годишния разрив между католици и протестанти. И второ проявата на загриженост за тежкото положение на мигрантите.

Папата се приземи в понеделник сутринта в Малмьо, за да започне едно пътуване, което е предназначено да набележи съвместни стъпки с лютеранската Реформацията. Тя разделя протестантите от католиците през 16 век. Изключително важно е за Ватикан сити и  насърчаването на усилията за тяхното помирение.

На летището в Малмьо, папа Франциск бе посрещнат от шведския премиер Стефан Льофвен. Двамата след това се срещнаха на четири очи за кратка работна среща. Пътуването не е обявено за държавно посещение, въпреки че папата ще се срещне кралското семейство.

---

Дневния ред на папата до голяма степен е религиозен. Той ще участва в служба с лутерански лидери днес следобед в близкия град Лунд. Това е родното място на Лутеранската световна федерация. Архиепископ Aндже Джаклин, ръководителят на Лутеранската църква в Швеция, поздрави папата на летището облечен в официално черно расо.

TT NEWS AGENCY/Ройтерс