Новини

НАСА: Цивилизацията ни може да изчезне до 15 години

 Учените от НАСА решиха да симулират по-нататъшното развитие на нашата цивилизация на базата на много различни фактори, сред които историята на развитието на днешната и предишните цивилизации. Когато всички данни били събрани и обработени резултатите били шокиращи. Съгласно модела HANDY ( Human And Nature Dynamics / Динамика в развитието на човечеството и природата) било установено, че нашата индустриална цивилизация може да изчезне след 10-20 години заради неконтролираното използване на ресурсите и имущественото неравенство.

wooden_man

Този модел е установил също, че чрез историята всички предишни цивилизации следват един исъщи път. Освен това колкото по-развита е една цивилизация, толкова по-бързо тя изчезва. Ръководител на изследването е известния математик Сафа Монтешерей, а участие вземат десетки учени, програмисти, математици и изследователи. Изследването отчита динамиката на населението, климат, води, селско стопанство и енергетика. Съотношението на тези фактори може да доведе до разпадането на нашата цивилизация, когато експлоатация на природните ресурси надхвърля възможностите на нашата планета на фона на икономическото разслоение на обществото в елит (богати) и маса (бедни). Всички цивилизации, съществували в продължение на последните 5000 години (маи, шумери, Месопотамия и Древен Рим) престават да съществуват именно поради тази причина. Високото неравенство в доходите е свързано директно със свръхконсумацията на ресурси от богатите страни и по-точно техните елити. Изследването на НАСА бие камбана към всички правителства, корпорации и потребители да бъде осъзнато, че нашата цивилизация няма да продължи да съществува, ако не започне да се променя скоро. В противен случай, ние просто изчезваме.

eco_306_preview

Подобни проучвания бяха проведени от KPMG и Научната асоциация на Британското правителство. Те са стигнали до сходни заключения, че крези с храната, водата и енергия могат да се създадат „перфектната буря“, и дори констатират, че изчезването на цивилизацията ни може да се случи дори по-рано.

1355087923krizis

 

Източник: cont.ws