България

Най-старото злато в света е открито на наша земя

След като български археолози дадоха заявка, че са открили най-древната златна находка в света, предхождаща с около 200 години (4500 до 4600 г. пр. Хр.) най-старите открити досега златни накити, агенция „Ройтерс“ публикува обширен материал по темата. Находката е златно мънисто, с размер 4 милиметра и тежи 15 сантиграма и е намерено при разкопки на праисторическото селище Юнаците, до Пазарджик. Мънистото, намерено в праисторическо селище в Южна България, е от 4500-4600 г. пр. Хр., посочват археолозите, което го прави с около 200 г. по-старо от златните бижута от Варненския халколитен некропол, най-старото обработено злато откривано преди това (през 1972 г.).

Според учените селището е уникално и е създадено от цивилизация с висока култура и образование, дошла от Анадола преди около 6000 г. пр. Хр. То е прототип на съвременните градове и предшества с 1000 години градовете в Шумер, които се смята, че са първата модерна цивилизация. Населеното място е било с размер между 10 и 12 хектара и е било заобиколено с 3-метрова стена.

2111148787

Явор Бояджиев от БАН смята, че мънистото е било изработено в селището, което се намира близо до днешния Пазарджик (с. Юнаците), като според него то е първото „градско” поселение в Европа, населено с висококултурно общество, което се е заселило там от Анадола в днешна Турция около 6000 г. пр. Хр.

Археолозите са открили още стотици керамични фигурки на птици, които може да са били обожествявани от местните. Смята се, че градът е унищожен около 4100 г. пр. Хр. от нашественици.

Въглероден анализ ще установи точната възраст на малкото златно мънисто, а след това то ще бъде изложено в пазарджишкия исторически музей.

Това е огромно откритие за българските археолози, които твърдят, че са открили най-старото обработено злато в Европа, а вероятно и в света.

2111148785

Източник: Агенция „Ройтерс“